DOKTOR PETROVIĆ UPOZORIO NA BOLEST KOJA GAĐA SVE VIŠE SRBA: Povezana je sa VISOKIM PRITISKOM, ne dajte se PREVARITI
Nikola Petrović, Foto: Printscreen/youtube/Stetoskop info

BOLEST

DOKTOR PETROVIĆ UPOZORIO NA BOLEST KOJA GAĐA SVE VIŠE SRBA: Povezana je sa VISOKIM PRITISKOM, ne dajte se PREVARITI

Osobe koje boluju od glaukoma najčešće ne znaju da ga imaju", napominje oftamolog

Objavljeno: 12:14h

Oko 67 miliona ljudi u svetu boluje od glaukoma, a od toga je preko četiri i po miliona je slepo. SZO upozorava da je učestalost glaukoma druga po redu očna bolest koja dovodi do slepila, odmah posle katarakte. Kako nastaje glaukom, ali i kako sprečiti njegovu pojavu za Prva TV objasnio je oftalmolog Nikola Petrović.

"Glaukom predstavlja bolest očnog živca koja nastaje usled povećanog očnog pritiska. Taj očni pritisak pritiska očni nerv i vremenom ga polako uništava. Galukom je opasan jer je najčešće asimptomatski. Osobe koje boluju od glaukoma najčešće ne znaju da ga imaju", napominje oftamolog i dodaje da se otrkiva tek kada osobe shvate da im se suzilo vidno polje. I kada ima simptoma, javljaju se najčešće posle 40-te godine i prisutne su glavobolje.

Kako ističe oftamolog Nikolić vidno polje se najčešće gubi perifermno i u pitanju je genetska predispozicija. Ukoliko neko ima glaukom u porodici, te osobe bi trebalo češće da se kontrolišu kod oftalmologa. Takođe, glaukom je neizlečiva bolest.

"Postoji terapija, prvenstveno kapima i lekovima koji se koriste do kraja života kada se glaukom dijagnostikuje", objašnjava oftalmolog.Dr Nikola Petrović.

02:20

DAN KADA SAM SAZNALA ZA BOLEST OSTAO JE U STRAŠNOM SEĆANJU Mina u opakoj borbi: Ulazak u veliku bolnicu BIO JE HOROR

(Espreso/Najžena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.